dermatoscop

Tot ce trebuie să știi despre dermatoscopia digitală

Aplicarea dermatoscopului pe piele permite vizualizarea structurilor din straturile subcutanate care nu ar fi vizibile cu optica normala. De-a lungul anilor au fost dezvoltate dermatoscoape mai puternice, fiind descrise structuri și tipare dermatoscopice pe care nu le cunoșteam înainte și care pot fi legate de diagnosticul histologic, adică de rezultatul biopsiei. In acest fel, s-a putut dezvolta o serie de algoritmi de diagnosticare utili in consultatia obisnuita a oricarui dermatolog. Prin intermediul acestei tehnici, putem obține o primă aproximare diagnostică a structurii pe care o analizăm, în general alunite, fără a fi nevoie să recurgem la îndepărtarea și studierea lor în laborator.

Informatizarea consultațiilor medicale a facut posibilă și înregistrarea imaginilor obținute și arhivarea lor prin digitalizarea acestora. Așa s-a născut dermatoscopia digitală, care permite diagnosticarea tumorilor cutanate si monitorizarea evolutiei alunitelor.

Patologii care pot fi diagnosticate prin dermatoscopie digitală

Dermatoscopia este foarte utilă atunci când se decide dacă alunițele, care sunt structurile cel mai frecvent studiate prin această tehnică, prezintă un risc mai mare de a degenera sau de a fi deja un melanom de facto. Acest lucru vă permite să decideți dacă alunița trebuie îndepărtată, dacă poate fi lăsată și verificată în timp sau dacă pur și simplu nu prezintă mai mult risc decât pielea sănătoasă din jur.

Avantajele dermatoscopiei digitale în comparație cu alte teste

Dermatoscopia digitala face posibila evitarea interventiei chirurgicale pe leziuni cu risc redus (daca sunt cu risc crescut se recomanda indepartarea lor), salvarea imaginilor si monitorizarea acestora. Acest lucru este important pentru a evita consecințele estetice nedorite, mai ales în regiunile vizibile precum fața și decolteul sau care tind să se vindece prost (cheloizi). În plus, fișierele pot fi partajate cu alți profesioniști și se poate efectua teledermatologie.

Cum știu dacă ar trebui să fac o dermatoscopie digitală?

Există o serie de criterii clinice și dermatoscopice care permit stratificarea riscului aluniței. În principiu, toate persoanele care au alunițe sau pete mari pe piele, de diferite culori, de forme neregulate sau care au experimentat modificări de formă sau dimensiune ar trebui să fie inspectate de un dermatolog. Nu întotdeauna aceste criterii indică faptul că leziunile sunt maligne, dar trebuie evaluate și în general cu un dermatoscop. La rândul lor, pacienții cu factori de risc: multe alunițe, antecedente familiale de cancer de piele, care au avut arsuri solare semnificative în copilărie sau adolescență, alunițe din primul an de viață, ar trebui să fie evaluați și în consultație.

Decizia de a efectua urmărire sau dermatoscopie digitală se bazează pe mai multe criterii bazate pe morfologia și numărul acestor alunițe, precum și pe riscul relativ cumulat al pacientului în cauză.

Dermoscopy, Digital Dermoscopy and Other Diagnostic Tools in the Early Detection of Melanoma and Follow-up of High-risk Skin Cancer Patients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28676882/